8 квітня 2017 р.

Містична екринна аденокарцинома

Хочемо описати наш цікавий клінічний випадок, що стався цієї зими. Собака Багіра, метис, 2007 р.н.

Скарги власників, що справа у паховій ділянці, ще до ОГЕ (осінь минулого року), була висипка, яка поширилася на бічну реберну ділянку та весь пах. В анамнезі антибіотикотерапія та місцеві антисептичні обробки, що не дали результат. При огляді ураження мають вигляд рубців/екскоріацій. Зараз тварина часто дихає, малорухлива, багато спить, полідипсія. В аналізах крові підвищення кількості еритроцитів, гемоглобіну, амілази, лейкоцити в нормі. На УДЗ ознаки сечокам'яної хвороби - відкладання солей в лоханках обох нирок від яких відходить дистальна акустична тінь, замазкоподібний сланж в жовчному міхурі. Рентген грудної порожнини - контури серця не збільшені, легені без видимої патології. Перенаправлені в клініці на онкологічний огляд.

Була проведена тонкоголкова пункція та цитологічне дослідження утворень на шкірі, яке виявило велику кількість епітеліальних клітин з ознаками атипії. Був проведений відбір біопсійного матеріалу шкіри з уражених ділянок на гістологічне дослідження. 


Новоутворення представлене полігональними клітинами з ознаками епітеліальної диференціації, які утворюють мікропапілярні структури в основі яких іноді містяться міоепітеліальні клітини. Пухлинні клітини містять рожеву цитоплазму, велике ядро з конденсованим крупними глибками хроматином та 1 вираженим ядерцем. Анізокаріоз та анізоцитоз помірно виражені. 1 мітоз та 3 гіперхромних ядра на велике поле зору (400х).
Отже, ми отримали картину мікропапілярної аденокарциноми, залишилось лише визначити  яких саме структур. Ураження міститились в шкірі, відразу під епідермісом, тож це вказувало на аденокарциному екринних/потових залоз. Даний пост має таку назву тому, що карцинома потових залоз є доволі рідкісним, мало не "академічним" новоутворенням, і гістологічно її важко відрізнити від метастатичної аденокарциноми легень (легенево-пальцевий, легенево-шкірний синдром) та молочної залози. Ми вже описували кішку із множинними карциномами шкіри, в тому випадку схоже ми мали справу із метастазами карциноми легень у шкіру (http://oncovet-link.blogspot.com/2016/05/blog-post.html). В цьому ж випадку рентген легень "чистий". Новоутворень в паренхімі молочних залоз також не містилось. Ми поставили діагноз аденокарцинома потових залоз за наступними ознаками: відсутність уражень легень та молочних залоз, а також особливості гістологічної будови - рожева цитоплазма та явище декапітації, що простежувалось в окремих клітинах.
Собака потребувала додаткового обстеження однак стан тварини різко погіршився, а згадані на початку симптоми посилились. Нажаль власники дізнавшись, що це "онкологія" більше не приводили тварину в клініку. Як ми дізнались пізніше через 10 днів собаку приспали, вона вже кілька днів нічого не їла.

Немає коментарів:

Дописати коментар