21 березня 2017 р.

Плоскоклітинний рак вуха

Кішка Марися, 10 років. Звернулися в клініку із раною/новоутворенням на вушній раковині. Курс антибіотиків та місцевих обробок не дав результат, після чого було проведено онкологічний огляд. При огляді маса, що на вусі, мала вигляд округлого новоутворення, що ятрилось. Довго вмовляти власників на видалення зовнішньої частини вуха не довелось - власники відразу погодились, їм набридло обробляти вушну раковину.
Плоскоклітинний рак
Було проведено гістологічне дослідження, яке виявило плоскоклітинний рак. 
Плоскоклітинний рак вуха.
Неінкапсульоване інфільтративне новоутворення, яке представлене хордами, трабекулами та гніздами полігональних клітин в підтримуючій сполучнотканинній стромі. Пухлинні клітини мають різні межі, видимі міжклітинні контакти, рясну яскраво еозинофільну цитоплазму, неправильної круглої або овальної форми ядра з дрібнозернистим хроматином і 1-3 вираженими ядерцями. Анізокаріоз від помірного до вираженого. Гнізда пухлинних клітин мультифокально містять яскраво еозинофільні центральні скупчення компактних лусочок кератину (кератинові перлини). 1 мітоз на велике поле збільшення (400х). Гнізда пухлинних клітин оточені волокнистою сполучною тканиною з реактивними фібробластами (десмоплазія) та нейтрофілами. Виразковий епідерміс складається з клітинних залишків із значною кількістю нейтрофілів, рідини білкової природи. 

Плоскоклітинний рак шкіри повільно росте, і володіє локально деструктивною дією. Рідко метастазує, лише на пізніх етапах розвитку. Це одне із найчастіше виникаючих злоякісних новоутворень голови та шиї у котів. Основні складнощі повязані з видаленням, іноді потрібно вдаватися до радикальних заходів (видалення щелепи, кісток і т.д. в залежності від розміщення), або неабиякої винахідливості у пластиці шкіри. Агресивно себе веде плоскоклітинний рак слизових оболонок, і є складнощі з його видаленням. В нашому випадку просто провелось видалення частини зовнішнього вуха із краями 2 см. Прогноз хороший.

Немає коментарів:

Дописати коментар