26 січня 2017 р.

Перехідна карцинома у собаки

Наш спільний клінічний випадок із ветеринарною клінікою ВетМир (вул. Щербаківського 47). В клініку поступила собака із новоутворенням на лобі, яке вже видаляли одного разу в іншій клініці, гістологічне дослідження не проводили.
Новоутворення швидко виросло до попередніх розмірів, власник попросив видалити його ще раз. Лікарі ВетМиру відразу припустили злоякісне новоутворення (по аналогії з тим що бачили в нашому блозі http://oncovet-link.blogspot.com/2016/10/blog-post_28.html) а саме перехідну карциному носа. За ОнкоВет залишалось лише провести цитологічне дослідження, та підтвердити (або виключити) діагноз.
Неблагополучний діагноз підтвердився - перехідна карцинома носа. Маса була представлена клітинами перехідного епітелію із усіма признаками атипії.
Перехідна карцинома слизових оболонок носа
Власнику повідомили про неблагоприємний прогноз, та відсутність сенсу у проведенні операції. Собака на момент огляду почуває себе добре, їсть. Новоутвореня має тенденцію до розвитку гострої кровотечі, як певний прояв пухлинного розпаду характерний для цього виду пухлини. Коли починається кровотеча - час зупинитись та приспати тварину. Для відкладення термінів розпаду можливо доцільним є застосування хіміотерапії (доксорубіцин+цисплатин+піроксикам, разом із антибіотикотерапією). В даному випадку було призначено піроксикам в дозі 0,3 мг/к один раз в 24 год, та аугментин в дозі 25 мг/кг кожні 12 год.
Собака (описана в минулому випадку) з перехідною карциномою, в якої розвинулась гостра кровотеча. Через декілька хвилин тварину приспали.

Немає коментарів:

Дописати коментар