19 грудня 2016 р.

Пухлина значних розмірів - який прогноз?

Незавжди великі розміри пухлини говорять про те, що вона злоякісна. Ось декілька практичних порад ветеринарним лікарям на прикладі нашого клінічного випадку, який закінчився добре.

До нас в клініку поступила собака Мушка, 8 років. Розміри новоутворення, яке росло вже тривалий час (декілька місяців) нас дещо вразили, однак собака почувала себе добре, ніяких симптомів хвороби не проявляла.
На УЗД новоутворення мало ізоехогенну дрібнозернисту структуру, знаходилось під грудними м'язами і було добре відмежоване від навколишніх тканин. Рентген показав, що новоутворення не проникає в грудну порожнину.
Діагностична пункція з цитологічним дослідженням виявило зрілі адипоцити без атипії. 
Діагноз - ліпома (інфільтративна ліпома - ?).
Незважаючи на свої розміри новоутворення виявилось доброякісним. Дійсно, якщо пухлина довго росла, досягла значних розмірів і при цьому собака не померла за цей період від метастазів, або ж не демонструє жодних симптомів паранеопластичного синдрому - це всі ознаки в сторону доброякісного процесу.
Під час хірургії ми збирались обережно відділяти новоутворення із краями здорової тканини, в разі інфільтративного проростання - видаляти навіть частини м'язів. Однак, коли ми розрізали грудний м'яз - ця штука вискочила з під нього наче силіконовий імплант.
 
Вигляд пухлини, яка трошечки полежала в формаліні.
Власники самі не повірили, що це доброякісне новоутворення, тож наполягли на гістологічному дослідженні, яке підтвердило що це дійсно ліпома :) В кармані між м'язами за тиждень однократно зібралась рідина, яка через дренаж була видалена, згодом ще за тиждень тканини зрослись і все зажило нормально.

Немає коментарів:

Дописати коментар