10 жовтня 2015 р.

Лімфома у собаки

Хочемо поділитися з вами клінічним випадком який стався майже рік тому. Алабай Бася, 4 роки. Лімфома. Під час збору анамнезу було з'ясовано, що собака 1,5 місяці тому почала втрачати вагу, з'явилася невиражена в'ялість, пізніше (місяць тому) різко значно збільшились підщелепові та заглоткові лімфовузли.
 Алабай Бася, 4 роки. Лімфома.
В іншій клініці протягом місяця собака проходила декілька курсів жорстких антиботиків, але стан погіршувався. Коли собака потрапила до нас, пізно ввечері, вона вже декілька днів не вставала на лапи. При огляді значна віддишка, слабкість, при аускультації серця прослуховується аритмія. У собаки значно збільшені лімфатичні вузли. На УЗД виражене збільшення селезінки (спленомегалія), печінки та лімфовузлів черевної порожнини. Вище описане підходить під паранеопластичний синдром при лімфомі. Була проведена діагностична пункція підщелепових лімфовузлів та лімфовузлів черевної порожнини під контролем УЗД. Цитологічне дослідження підтвердило невтішний діагноз - лімфому.
Цитологічне дослідження виявило лімфоїдні бластні клітини, які в мазку складають більше 90% популяції клітин. Це клітини великого розміру, мають велике ядро з добре вираженим хроматином та декількома (1-3) ядерцями. Цитоплазма, при фарбуванні за Райтом, представлена у вигляді кайми навколо ядра синього/темносинього кольору. Великі розміри клітин можна порівняти з нормальними розмірами нейтрофіла в ценрі поля зору (стрілочка). 

Собака знаходилась в тяжкому стані, необхідно було розпочинати хіміотерапію з вкрай неблагополучним прогнозом. Власники попросили часу для прийняття рішення до наступного дня, однак наступного ранку собака померла так і не розпочавши лікування. Нажаль, дуже багато часу було втрачено.
Даний випадок є прикладом мультицентричної лімфоми, яка проявляється генералізованою лімфаденопатією, гепатоспленомегалією, іноді з втягненням в процес червоного кісткового мозку. Візуально власники в першу чергу помічають збільшення підщелепових лімфатичних вузлів, втрату ваги, анорексію, летаргію. Лікування - тільки хіміотерапія. Ремісії вдається досягти у 70-80% випадків. Собаки, що знаходяться на лікуванні живуть від декількох місяців до декількох років.

Немає коментарів:

Дописати коментар