31 жовтня 2015 р.

Плазмоцитома

Цього разу ми поговоримо про плазмоцитоми слизових оболонок у котів. Для всіх ветеринарів є відомим, що однією із основних причин язв, виразок в роті та гінгівіту/стоматиту у котів є каліцивірусна інфекція. Ондак всі ви (зараз я звертаюсь до ветеринарів) мабуть зустрічали випадки коли в роті у котів помічали утворення схожі на розростання слизової оболонки. Вони множинні, м'які на дотик, ятряться, розташовуються часто в основі шелепи на яснах за останніми кутніми зубами, та в інших місцях слизової оболонки. Дані новоутворення є плазмоцитомами, і відрізняються за зовнішнім виглядом від звичайних виразок викликаних каліцивірусом. Плазмацитоми слизових оболонок ротової порожнини у собак та котів виникають в місцях хронічного подразнення, і не є раковим поцесом, тож часто носять доброякісний характер (окрім випадків ураження кісток та системної мієломи). Коли мова йде про котів, то часто причиною плазмацитом ротової порожнини є вірус імунодефіциту котів (FIV).
Плазмоцитоми слизових оболонок, плазмоцитарний гінгівіт (фото: Наталія Соколова)
Типовий випадок - "зачюханий" дворовий невакцинований кіт, який весь час бігав по вулиці невідомо де, бився з сусідніми котами, і прийшов додому виснаженим та худим. Хоча такі ураження можуть виникати і у вакцинованих домашніх котів, які ніколи не виходили на вулицю. Є дані, згідно яких у котів причиною плазмацитом ротової порожнини у 30% випадків був вірус імунодефіциту котів (FIV) [1] та у 6% випадків - вірус лейкемії котів (FeLV)[2]. За спостереженнями нашої клініки ми часто знаходим вірус імунодефіциту у котів з плазмоцитомами ротової порожнини. 

Просочення плазмоцитарними клітинами ділянок власної пластинки слизової оболонки під поверхневим епітелієм (Е).
Ділянка крововиливу в плазмоцитомі слизових оболонок.
При гістологічному дослідженні новоутворення містить високодиференційовані круглі клітини з екцентричним ядром (плазмацитоїдні), які різняться за формою границі цитоплазми. Ці клітини утворюють скупчення ("гнізда") розділені тонкою фіброваскулярною стромою, та дифузно просочують тканину новоутворення. Помірно виражений анізокаріоз. 1 мітоз на 2 великих поля зору мікроскопа, 400х. Присутні ділянки крововиливів. Епітелій слизової оболонки в стані слабовираженої гіперплазії.

Дане новоутворення правильно класифікувати: множинні екстрамедулярні плазмацитоми слизових оболонок ротової порожнини котів. Інснуюють і інші плазмоцитоми, які є частиною ракового процесу кісткового мозку - мієломи. Однак останні трапляються рідко у ветеринарній практиці.

В будь якому випадку, у котів знахідка виразок, стоматиту, гінгівіту і плазмацитом - завжди є приводом щодо дослідження вашого пацієнта на віруси котів: FIV, FeLV та каліцивірус. Оскільки каліцивірусну інфекцію можна лікувати імуностимуляторами із блогополучним прогнозом, то імунодефіцит та лейкоз котів мають поганий прогноз, і лукуються, навпаки, імуносупресивною терапією. Є декілька експериментальних схем лікування FIV та FeLV преднізолоном в імуносупресивних дозах та цитостатиками, оскільки ці віруси розмножуються на клітинах імунної системи - то основна ідея, це провокування імуносупресії. Котам в деякій мірі стає краще, плазмоцитоми та виразки в роті загоюються, сходить біль і вони починають їсти. Окрім того, преднізолон сам по собі діє як стимулятор апетиту. Однак така терапія дає вибіркови та частковий результат, тварини потребують підтримуючої симптоматичної терапії, антибіотиків, і назвжди залишаються носіями інфекцій. 

1) Knowles, J.O., Gaskell, R.M., Gaskell, C.J., Harvey, C.E. e Lutz,H. (1989). Prevalence of feline calicivirus, feline leukaemia virus and antibodies to FIV in cats with chronic stomatitis.Veterinary Record, 124, 336-338.
2) White, S.D., Rosychuk, R.A.W., Janik, T.A., Denerolle, P. Schultheiss, P. (1992). Plasma cell stomatitis-pharyngitis in cats: 40 cases (1973-1991). Journal of American Veterinary Medical Association, 200, 1377-1380


Немає коментарів:

Дописати коментар