27 жовтня 2015 р.

Пухлини шкіри. Тріхоепітеліома.

Тріхоепітеліома - доброякісне новоутворення шкіри. Зовні може виглядати, як невеликий дещо виступаючий над шкірою горбик, твердий на дотик. Іноді тріхоепітеліома може досягати значних розмірів в декілька сантиметрів в діаметрі. Її можна сплутати з абсцесом. Однак навідміну від істинного абсцесу (який містить в'язку рідину), тріхоепітеліома буде заповнена кашоподібною масою з лусочками тканин.

 Американський стаффордширський тер'єр, сука, 8 років

 
Німецька вівчарка, 10 років, сука
Новоутворення розміщується у підшкірній клітковині, має чіткі межі, складається із острівців, гнізд та широких тяжів базалоїдних полігональних клітин. Острівці та гнізда клітин формують великого розміру кісти заповнені кератином, вони проявляють як помірну кератинізацію, яка характеризується нормальним переходом від базалоїдних клітин до плоских, так і різку кератинізацію, яка проявляться переходом від базалоїдних до ороговілих клітин без ядра. Мітоз спорадичний. Клітини пухлини мають нечіткі межі, невелику кількість еозинофільної цитоплазми, розпушений хроматин та невиразне ядерце. Присутні залишки волосин.
Базалоїдні клітини без атипії, які демонструють різку кератинізацію
Тріхоепітеліома - пухлина волосяного фолікула, яка зустрічається у собак віком старше 5 років, рідше у котів. Хірургічного видалення достатньо для лікування. Новоутворення необхідно диференціювати від плоскоклітинного раку та базальноклітинної карциноми.

Немає коментарів:

Дописати коментар