16 жовтня 2016 р.

Фіброаденома молочної залози

У кішок новоутворення молочних залоз, як правило, виявляються злоякісними (раком молочної залози). По різним літературним даним співвідношення злоякісних до доброякісних новоутворень молочної залози (МЗ) в них складає 80% : 20%, або 90% : 10%. Одним із доброякісних новоутворень МЗ є фіброаденома. Описаний нижче випадок цікавий тим, що це не кішка, а кіт. Дійсно у кобелів та котів на практиці трапляються пухлини МЗ, вони можуть виявитись як злоякісними, так і доброякісними.
Кіт Ластік, 5 років, метис. Матеріал після видалення пухлини каудального пакета МЗ направив до нас в ОнкоВет на дослідження лікар ветеринарної медицини клініки VetHouse - Біленький Володимир (м.Вінниця).
Фіброаденома молочної залози
Новоутворення містить протоки, які оточує значна кількість стромальної пухкої та щільної волокнистої сполучної тканини. Клітини, що вистилають протоки, містять помірну кількість цитоплазми, овальне або округле ядро з центрально розміщеним базофільним ядерцем. Анізоцитоз та анізокаріоз спорадичний. Фібробластні клітини строми мають видовжене ядро, та невелику кількість цитоплазми, їх оточує значна кількість колагенових волокон. Анізоцитоз та анізокаріоз не виражений. Мітоз спорадичний.
Прогноз в даному випадку хороший, рекомендовано: спостерігати.

Немає коментарів:

Дописати коментар