9 травня 2016 р.

Гемангіосаркома селезінки у собаки

Один з колегіальних випадків. Собака Герман, нім.вівч. Захворів бабезіозом. Після лікування стан тимчасово (на 3 дні) покращився, однак потім погіршення. З клінічних симптомів в'ялість, апатія, одишка, слабкість кінцівок, лейкоцитоз в загальному аналізі крові.
УЗД: пухлина селезінки, лімфаденопатія лімфатичних вузлів брижі (ветеринарна клініка "ВетМир" на Щербакова, Київ).
Пухлина селезінки із метастазами.
Збільшені на УЗД вузли виявились метастазами пухлини в брижу. 
Видалення пухлини проводилось у ветеринарній клініці "ЗооВет", Новосілки (Київ Теремки). Гістологічне дослідження - в "ОнкоВет", Вишневе.
Гістологія: новоутворення має синусоїдну та кавернозну структуру. Множинні анастомозуючі судинні канали, стінка яких утворена атиповими ендотеліальними клітинами. Це плеоморфні веретеноподібні клітини, з вираженим ядром, форма якого неправильна, наближається до овальної, або округлої (трапляються гіперхромні ядра). Ядро містить добре конденсований хроматин з одним, або двома ядерцями. Помірний анізоцитоз та анізокаріоз. 2-5 мітозів на велике поле зору (400х).
Велика кількість крововиливів ускладнює діагностику. Присутні запалення, набряк та інфільтрація нейтрофілами. На фото видно присутність великої кількості недегенеративних нейтрофілів, лімфоцитів, плазмоцитів.
Ділянка брижі з метастазом. Адипоцити брижі вгорі справа, метастазування 
гемангіосаркоми внизу та зліва.
Гемангіосаркома собак відповідає ангіосаркомі людини. Породи собак схильні до гемангіосаркоми селезінки: німецька вівчарка, боксер, золотистий ретривер. Гемангіосаркома селезінки часто проявляеться безсимптомно і діагностується, як випадкова знахідка при комплексному обстеженні, коли виникає паранеопластичний синдром, та як причина абдомінальної кровотечі.

Немає коментарів:

Дописати коментар