13 квітня 2017 р.

Псевдолімфома шкіри, гістологія

Триває сезон кліщів. Сьогодні ми поговоримо про новоутворення шкіри індуковане укусом комах. Ми впевнені, що багатьом з вас доводилось бачити такі новоутворення помірно рожевого кольору на шкірі у собак. Виникнення їх як правило співпадає із прогулянками по лісу в сезон активності кліщів та інших комах і називаються вони - псевдолімфоми шкіри.
Зовнішній вигляд псевдолімфоми шкіри 
Виступаючі над рівнем шкіри вузлики власники помітили через 4 дні після того гуляли в лісі.
Псевдолімфома шкіри у собаки
 Часто псевдолімфома виникає на кінцівках - там куди "легше дістатись" і вкусити комахам)

Гістологічна будова псевдолімфоми
Новоутворення характеризується гетерогенною групою лімфоїдного інфільтрату представленого лімфоцитами та епітеліоїдними макрофагами розділеними колагеновими волокнами дерми. 
Лімфоїдна гіперплазія шкіри, що гістологічно нагадує лімфому шкіри. Часто з гістологічної лабораторії в цих випадках може прийти діагноз - лімфома шкіри. Тут звичайно потрібно "вмикати" логіку і самим диференціювати лімфому шкіри від псевдолімфоми (за кількістю уражель, клінічним перебігом і анамнезом).
 На периферії новоутворення де закінчилась густоклітинна інфільтрація продовжується периваскулярна лімфоїдна реакція.
Лімфоцити через судини продовжують прибувати в місце антигенної стимуляції, яку викликає токсин комах, що адсорбувався в тканинах.
Таким чином згідно класифікації поверхневих запальних дерматозів псевдолімфома фактично є поверхневим шкірним дерматозом із периваскулярною запальною інфільтрацією лімфоцитами причиною якого у собак часто є укус комах.
Епідерміс в стані мультифокального внутрішньоклітинного набряку.
При цитологічному дослідженні пунктату в мазках на фоні еритроцитів будуть візуалізуватись значна кількість лімфоцитів.

Псевдолімфома, псевдолімфоцитома, реактивний лімфоїд, лімфоцитома кутіс – доброякісне новоутворення, згідно літературних даних часто спричинене укусом комахи.

Немає коментарів:

Дописати коментар