15 березня 2017 р.

Кісти апокринових/церумінозних залоз вушної раковини (кістоматоз котів)

Кіт Марсік, метис персидського, 6 років з новоутворенням вушних раковин. Поступив на консультацію з іншої клініки в якій поставили діагноз "рак" і сказали, що кота треба приспати. Новоутворення завдавали коту дискомфорт, він постійно трусив вухами. Перше що не в'язалось із діагнозом рак - новоутворення в обох вухах, в однаковій кількості, не в одному. Інший момент - зовнішні морфологічні ознаки найбільше відповідали кістоматозу вушної раковини котів, а це доброякісне новоутворення. Був вибір, 1 - видалення вушних раковин по Хінцу, або 2 - хірургічна маніпуляція по видаленню цих новоутворень. Другий варіант не забезпечував правил бластики й абластики, але через високу вірогідність, що це доброякісне новоутворення, ми вирішили видалити новоутворення термокаутером.
Зовнішній вигляд новоутворення, ураження присутні в обох вухах.
Гістологічне дослідження підтвердило діагноз - Кісти апокринових/церумінозних залоз 

Новоутворення представлені множинними кістами, що заповнені аморфним еозинофільним матеріалом, лусочками. Стінку кіст вистилає видозмінений одношаровий плоский та кубічний епітелій, порожнини кіст розмежовані перегородками в основі яких сполучнотканинна строма.

Кісти церумінозних залоз обструктивною дією викликають від легкого до важкого ступеню вторинний зовнішній отит. Згідно літературних даних кістоматоз - рідкісний клінічний прояв, що зустрічається в основному у персів та гімалайських котів в середньому віці та у літніх. Повідомлень що до будь яких інших етіологічних факторів немає.
Зовнішній вигляд через 2 тижні після видалення термокаутером. В глибині ще видно кірочки від опіків. Вушна раковина добре загоюється на терапії аугментином і метилпреднізолоном, кіт майже не трусить вухами.

В одному з досліджень у спостереженнях за 21 котом із кістоматозом у 6 котів (26,9%) згодом розвинулись злоякісні новоутворення вушної раковини (аденокарцинома, мастоцитома, або плоско клітинний рак).

Немає коментарів:

Дописати коментар