15 листопада 2016 р.

Метапластична карцинома молочної залози у собаки

Пацієнт: Такса, сука, 4 роки, некастрована.
Досліджуваний матеріал: новоутворення молочної залози (вузлик в діаметрі ~ 2 см).
Направив: Лікар ветеринарної медицини клініки "ЗООВЕТ" (Новосілки) - Козловський В. М.

Сьогодні ми поговоримо про незвичайний підвид злоякісних пухлин молочної залози - метапластичну карциному. Унікальність цього виду карциноми полягає в тому, що клітини епітеліального походження молочної залози демонтрують хондроїдну, веретеноподібну, плоскоклітинну або остеоїдну диференціацію. Тобто, іншими словами ракові клітини ектодермального походження перетворюються на ракові клітини з ознаками мезенхімального походження - таким чином набуваючи саркоматоїдних ознак. Причини цього явища до кінця не зрозумілі. Однак результати генетичних досліджень свідчать про те, що відбувається збій в цілій низці ЕМТ генів (epithelial–mesenchymal transition genes). Припущення, яке висловлювалось в деяких статтях, що метапластичні карциноми - це протокові карциноми, підтвердилось і внашому випадку. 
Видно, що новоутворення представлене протоками в просвіті яких присутні клітини, які не схожі на епітеліальні/залозисті, а демонструють ознаки хондроїдної диференціації.
Ці клітини виступають в просвіт протоки утворюючи папілярні структури. 
Інвазивне проростання метапластичної карциноми. Вгорі - хондроїдна диференціація, внизу - наближається до веретеноподібної.
В окремих ділянках проток метапластичні клітини повністю закривають просвіт проток та демоструюь інвазивне проростання в сполучнотканинну строму молочної залози. На цьому етапі метапластичну карциному можна сплутати із хондросаркомою, остеосаркомою та іншими саркомами в залежності від переважаючого перетворення клітин. Матапластична карцинома може демонструвати відразу декілька перетворень. 
Якщо відкинути взагалі онкологію, мене в цій історії вражає той факт, що будь який вид сформованої тканини, яка вже не є стовбуровою чи мультипотентною, в нашому організмі можливо може перетворитись в інший вид тканини (як наприклад епітеліальна в сполучну у цьому випадку) завдяки цим ЕМТ генам. Якщо колись лікарі зможуть контролювати ці гени, то це буде прорив в медицині. З цього приводу є цікава стаття на Паб Меді www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4240281/ однак прочитавши її я зрозумів, щоб в цьому розбиратись необхідні глибокі академічні знання в генетиці..

Немає коментарів:

Дописати коментар