9 липня 2017 р.

Гістіоцитома шкіри. Гістологічна будова

Американський бульдог, 7 міс. Новоутворення шкіри 1-1,5 см в діаметрі. Попередній діагноз - гістіоцитома. Матеріал для гістологічного дослідження відібрано у ветеринарній клініці "ЗООВЕТ" Новосілки, Київ. Результат гістологічного дослідження підтвердив діагноз - гістіоцитома шкіри.
Густий клітинний інфільтрат присутній в поверхневих шарах дерми, епідерміс гіперпластичний.
Пласти пухлинних гістіоцитів є типовими для цієї пухлини. 
Гістіоцитоми беруть початок від епідермальних клітин Лангерганса, які є видом антиген-презентуючих дендритних клітин. Вони найчастіше зустрічаються у молодих собак, однак також трапляються і у старшого віку собак, тому гістіоцитому слід включати до списку диференційних діагнозів для новоутворень шкіри незалежно від віку собаки.
Ще однією характерною рисою цієї пухлини є наявність лімфоцитарних інфільтратів, які зазвичай починаються у основі гістіоцитоми (глибше в дермі). 
Саме ці лімфоцитарні інфільтрати (Т-лімфоцити) відповідають за так звану "спонтанну регресію" гістіоцитоми.
Перехід від лімфоцитарного інфільтрату (внизу фото) до гістіоцитоми (вгорі фото).
Опосередкована лімфоцитами регресія цих пухлин є звичною, і тому лімфоцити зазвичай зустрічаються як в аспіраті, так і в біопсії гістіоцитом. Це також є причиною, через яку лікування імунодепресивними препаратами протипоказане, оскільки може погіршити або затримати так звану "спонтанну регресію". У випадках регресії гістіоцитоми рано чи пізно наступить момент коли кількість лімфоцитів перевищить кількість неопластичних гістіоцитів що залишились, це робить діагноз дещо складнішим.  У деяких собак можуть розвиватися рецидивні або множинні гістіоцитоми, і вони, як правило, пов'язані з відсутністю імунної відповіді, що виявляється гістологічно через відсутність лімфоцитарного інфільтрату.
Виразки є загальним ускладненням шкірних гістіоцитом і це часто вимагає хірургічного видалення. На даному фото густоклітинна інфільтрація нейтрофілами із втратою епідермального шару.

Немає коментарів:

Дописати коментар